Region Värmland introducerar Stockholm3 i sitt organiserade program för prostatacancertestning
13 juni, 2022
Region Värmland införde 2015, som första svenska region organiserad prostatacancer-testning. Programmet omfattar män i ålderskategorin 50-75 år, och regionen har nu beslutat inkludera testning med Stockholm3, ett blodprov för tidig upptäckt av behandlingskrävande prostatacancer.
“Vi är mycket stolta och glada över att som första svenska region kunna erbjuda samtliga män i riskzonen ett organiserat testningsprogram, på liknande sätt som vi erbjuder kvinnor screening för bröst- och livmoderhalscancer”, säger Göran Karlström, Överläkare och Medicinskt ledningsansvarig för Hälso- och sjukvården, Region Värmland.
“Det är mycket glädjande att Region Värmland introducerar Stockholm3 för förbättrad prostacancerdiagnostik, baserat på vetenskapliga studier. Det ger stora fördelar både för männen och sjukvården i regionen och vi hoppas att det på sikt leder till allmän screening i hela landet”, sager David Rosén VD för A3P Biomedical.
Tidigare i år publicerades en klinisk studie som Region Värmland genomförde i samarbete med Karolinska institutet med stöd av Prostatacancerförbundet. Studien som omfattar 9000 män fokuserade på att hitta de män som har en allvarlig prostatacancer genom bättre diagnostik och förbättrad resursanvändning. Studiens resultat visar att bästa strategin är att använda Stockholm3 som komplement till dagens analys med PSA.
“Med hjälp av Stockholm3 kan vi bättre skilja ut de män som behöver ytterligare provtagning som magnetkameraundersökning eller vävnadsprovtagning”, säger Mauritz Waldén, Med. Dr, urolog och ansvarig för forskningsstudien.
Region Värmland har ca 280 000 invånare, varav 50 000 är män i ålderskategorin 50-75 år som hittills erbjudits organiserad PSA-testning. Regionen siktar nu på att nå nästa nivå med hjälp av Stockholm3-test vid förhöjt PSA-värde.
Om A3P Biomedical
A3P Biomedicals mission är att öka livskvaliteten för män genom att radikalt förbättra precisionen i prostatacancerdiagnostik. Bolagets huvudprodukt är Stockholm3, ett blodprov för tidig upptäckt av behandlingskrävande prostatacancer. Testet har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet och validerats i kliniska studier som omfattar mer än 75 000 män. Totalt har 750 miljoner kronor investerats i kliniska studier och produktutveckling för Stockholm3. A3P Biomedical har huvudkontor i Stockholm. För mer information, vänligen besök a3p.eklipsdevelopment.com.
Om Stockholm3
Stockholm3 är ett blodprov som kombinerar proteinmarkörer, genetiska markörer och kliniska data i en avancerad algoritm, i syfte att upptäcka behandlingskrävande prostatacancer i ett tidigt skede. Blodprovet hittar 100 procent fler fall av behandlingskrävande prostatacancer och minskar samtidigt antalet onödiga biopsier med 50 procent i jämförelse med nuvarande praxis PSA (1).
Stockholm3 har utvärderats i kliniska studier som inkluderat fler än 75 000 män. Data från den senaste pivotala studien inkluderar 12 750 män och publicerades i The Lancet Oncology 2021. Ett antal studier har publicerats i tidskrifter av hög kvalitet (med hög så kallad impaktfaktor), inklusive STHLM3-studien som innefattade 58 000 män och publicerades i The Lancet Oncology 2015 (1).
Baserat på oberoende expertgranskning av kliniska data har flera ledande vårdgivare i Norden, som Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Universitetssjukhuset i Stavanger ersatt PSA-testet med Stockholm3. Region Värmland har infört allmän screening för prostatacancer hos män i ålder 50-75 år med hjälp av Stockholm3. För patienten innebär Stockholm3 ett mer tillförlitligt test med tydligare svar. För vårdgivare kan de direkta sjukvårdskostnaderna minska med 17 till 28 procent (1).
(1) Publikationer, resultat och klinisk validering.
Om prostatacancer
Prostatacancer är den näst vanligaste cancersjukdomen hos män globalt och den femte vanligaste cancersjukdomen som män avlider av. Enligt WHO beräknades 1,4 miljoner män diagnostiseras med prostatacancer och 375 000 avlida till följd av sjukdomen under 2020. I takt med en åldrande befolkning förväntas förekomsten av prostatacancer stiga med 70 procent fram till 2040.