Stockholm3 i det svenska nationella vårdprogrammet för prostatacancer
9 augusti, 2022
I februari 2022 presenterades ett förslag till reviderat svenskt nationellt vårdprogram för prostatacancer och gick i samband med det ut på remiss. Förslaget har nu antagits och expertguppen konstaterat att det finns god evidens för att Stockholm3 kan selektera män med PSA över en viss nivå för vidare utredning och minska andelen män som behöver genomgå magnetkameraundersökning.
Prostatacancer är med omkring 10 000 nya fall per år den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken. Tidig upptäckt är avgörande för vårdutfallet.
”Vi är mycket glada över expertgruppens utlåtande om Stockholm3. Den förbättrade precision som Stockholm3 medför kan bidra till att rädda upp till 1000 liv årligen, bara i Sverige. Samtidigt kan onödiga undersökningar som både oroar patienter och tar stora vårdresurser i anspråk undvikas,” säger David Rosén, VD på A3P Biomedical.
Socialdepartementet gav 2018 Regionala cancercentrum i samverkan i uppdrag att standardisera och effektivisera prostatacancertestningen i landet och identifiera kompletterande diagnostiska tester. Det övergripande målet med vårdprogrammet är att ge en gemensam grund för handläggning av patienter med misstänkt eller bekräftad prostatacancer, så att variationerna mellan olika regioner och sjukhus minimeras. Ett reviderat ”Nationellt vårdprogram för prostatacancer”, innehållande bland annat rekommendationer från den nationella arbetsgruppen för organiserad prostatacancertestning (OPT) gick ut på remiss i februari 2022 och har nu antagits (1).
Av det reviderade vårdprogrammet framgår ”att det finns god evidens för att Stockholm3 kan selektera män med PSA över en viss nivå för vidare utredning och minska andelen män som behöver genomgå magnetkameraundersökning” och att ”de lokala OPT-projekten lämpar sig väl för fortsatt klinisk utvärdering av Stockholm3”.
(1) Prostatacancer – Nationellt vårdprogram 2022-06-21
För ytterligare information kontakta:
David Rosén, VD
Telefon: +46 10 1823325
E-post: david.rosen@a3p.com
Om A3P Biomedical
A3P Biomedicals mission är att öka livskvaliteten för män genom att radikalt förbättra precisionen i prostatacancerdiagnostik. Bolagets huvudprodukt är Stockholm3, ett blodprov för tidig upptäckt av behandlingskrävande prostatacancer. Testet har utvecklats av forskare vid Karolinska Institutet och validerats i kliniska studier som omfattar mer än 75 000 män. Totalt har 750 miljoner kronor investerats i kliniska studier och produktutveckling för Stockholm3. A3P Biomedical har huvudkontor i Stockholm. För mer information, vänligen besök a3p.eklipsdevelopment.com.
Om Stockholm3
Stockholm3 är ett blodprov som kombinerar proteinmarkörer, genetiska markörer och kliniska data i en avancerad algoritm, i syfte att upptäcka behandlingskrävande prostatacancer i ett tidigt skede. Blodprovet hittar 100 procent fler fall av behandlingskrävande prostatacancer och minskar samtidigt antalet onödiga biopsier med 50 procent i jämförelse med nuvarande praxis PSA (2).
Stockholm3 har utvärderats i kliniska studier som inkluderat fler än 75 000 män. Data från den senaste pivotala studien inkluderar 12 750 män och publicerades i The Lancet Oncology 2021. Studien tilldelades även European Association of Urology (EAU) “Prostate Cancer Research Award 2022”. Ett flertal ytterligare studier har publicerats i tidskrifter av hög kvalitet (med hög så kallad impaktfaktor), inklusive STHLM3-studien som innefattade 58 000 män och publicerades i The Lancet Oncology 2015 (2).
Baserat på oberoende expertgranskning av kliniska data har flera ledande vårdgivare i Norden, som Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och Universitetssjukhuset i Stavanger ersatt PSA-testet med Stockholm3. Region Värmland har infört allmän screening för prostatacancer hos män i ålder 50-75 år med hjälp av Stockholm3. För patienten innebär Stockholm3 ett mer tillförlitligt test med tydligare svar. För vårdgivare kan de direkta sjukvårdskostnaderna minska med 17 till 28 procent (2).
(2) Publikationer, resultat och klinisk validering.
Om prostatacancer
Prostatacancer är den näst vanligaste cancersjukdomen hos män globalt och den femte vanligaste cancersjukdomen som män avlider av. Enligt WHO beräknades 1,4 miljoner män diagnostiseras med prostatacancer och 375 000 avlida till följd av sjukdomen under 2020. I takt med en åldrande befolkning förväntas förekomsten av prostatacancer stiga med 70 procent fram till 2040.